Historia

oldsjohaga

Sjöhaga Pensionats historia

Pensionat – Ett hotell av enklare slag, hade sin blomstringstid i slutet av 1800-talet till mitten
av 1900-talet. Pensionaten var främst till för medel- och överklassens stadsbor som ville turista i
natursköna trakter.

1935 startade systrarna Linnea och Ingeborg pensionatet. De hade god hjälp av den blivande svägerskan Maja. Hon hade troligen blivit inspirerad av sin mor Tekla som hyrde ut rum hemma på deras gård i Bottnaryd, Stora Tolabo. Maja tog mer och mer ansvar på pensionatet och efter ett tag återvände Linnea till pensionatet i Bjurbäck, Hablahester Pensionat.

1937 gifte sig systrarnas bror Yngve och Maja och flyttade in på Sjöhaga. Ingeborg återvände då till Hablahester för att hjälpa sin syster. Maja tog huvudansvaret för Sjöhaga Pensionat och hela sommaren hade hon öppet, liksom vid påsk och jul och vid förbeställde kalas. Till sin hjälp hade hon 3 flickor som städade, diskade och serverade. Maja själv var ofta både kokerska och bagerska. På söndagarna var det ofta mycket folk som besökte Sjöhaga Pensionat. Då tog Maja in extra hjälp till köket och serveringen i form av fruar från Furusjö. Yngve jobbade som chaufför i Mullsjö, men fick även hjälpa till som sådan på pensionatet då gäster behövde skjuts till och från tågstationen. Han var även den som skötte trädgården och odlade de grönsaker som Maja använde sig av i matlagningen. Yngve har gjort de flesta ombyggnationerna och renoveringarna på Sjöhaga Pensionat.

Vem kom då till Sjöhaga Pensionat?
De flesta gäster var välbärgade Jönköpingsbor som ville komma ut på landet. Det var fina fruar med sina barn och barnflickor. På helgen kom maken på besök. Naturligtvis Du-ades aldrig gästerna utan titlar användes då de var väldigt viktiga runt 1930-talet!

Vad gjorde gästerna på Sjöhaga Pensionat?
Det var främst för att få lugn och ro som man bodde på pensionat. Gästerna tog promenader i den vackra naturen, tittade på tågen vid stationen i Furusjö eller spelade krocket på tomten. Utöver vacker fågelsång uppskattades det mycket att få lyssna på radio eller pianospel.

Maja och Yngve drev Sjöhaga Pensionat i 51 år. Vid denna tid kom gästerna från hela Sverige och även från utlandet. 1988 köpte Inger och Ingemar Danielsson pensionatet och drev det vidare i samma anda som tidigare. Det har gjorts omfattande renoveringsarbeten där ”Lillstugan” är en 5* uthyrningsstugan idag. ”Huvudbyggnaden” har moderniserats, dock är den bevarad i den gamla stilen.

2008 tog Charlott och Roger över Sjöhaga Pensionat.

Att få äran att driva pensionatet vidare i samma anda som Maja och Yngve startade det i, känns som en ynnest! Vi hoppas att historiens vingslag lever vidare i vår verksamhet och önskar att ni gäster alltid ska känna er riktigt välkomna till oss på Sjöhaga Pensionat.